Miguel Ángel Madrigal


Los espacios de Barcelona

Miguel Ángel Madrigal inaugura la temporada a* Lab 36 amb la seva nova sèrie d’escultures.L’artista mexicà centra la seva recerca en l’observació i exploració arquitectònica. Gràcies a una anàlisi perspicaç, Madrigal materialitza la seva mirada, construïda a partir d’una percepció sensorial dels espais, en obres tridimensionals. A través d’un llenguatge escultòric elegant, l’artista explora les múltiples possibilitats de diàleg entre els volums i les formes – fonts d’inspiració per a ell – per a reflexionar sobre la relació entre els cossos i els ambients.

Ciudad de noche 1, 2, 3, Impression ink jet 3/3 100 x 70, 2 cm. 2021

A les obres de Madrigal, el cos no ocupa solament un espai físic, sinó que es construeix en relació amb l’ambient en què s’insereixi. Les seves instal·lacions i treballs reflexionen sobre la nostra relació amb l’ambient urbà, un espai que ens resulta desapercebut en la nostra quotidianitat, i amb el qual no desenvolupem una experiència sensible que transcendeixi el moment passatger. És el «no lloc» del dia a dia.

Per a aquesta exposició, l’artista mexicà es va inspirar en els edificis més representatius de Barcelona. El projecte va néixer de la necessitat de transitar la ciutat i abstreure les sensacions i emocions generades al recórrer els carrers. En les paraules del propi artista “la mirada s’omple d’espais íntims que ens volem apropiar a cada segon i amb cada pas”. 

Peces audiovisuals

Ciudad hasta el cielo. Video en Loop. 2021
Les peces tridimensionals reprodueixen, per mitjà d’un entramat conjunt d’escales, columnes i desnivells, les característiques d’aquests llocs. Madrigal juga amb el trompe l’oeil arquitectònic per a construir espais il·lusoris que emergeixen del diàleg entre llums i formes. Davant de les seves  obres, esdevenim els protagonistes, convidats a endinsar-les per a recórrer els seus laberints i conèixer-les íntimament, habitar-les.

Recuerdos de estar 2. Acrilico i esmalt 50x 80 x 40 cm. 2021
Ciudad en el recuerdo 1 Acrilico i esmalt 95x 65 cm. 2021
Ciudad en el recuerdo 5 Acrilico i esmalt 95x 65cm .2021

Les obres de Miguel Ángel Madrigal materialitzen la memòria sensitiva de la ciutat i ens conviden a habitar aquests nous mons creats per l’artista.

Eco. Instal·lació acrilico llum led i esmalt 50 x 20 x 300 cm. 2021

Exposició 

SOBRE L'ARTISTA:


MIGUEL ÁNGEL MADRIGAL

Maestro en arts plàstiques Madrigal explora diverses maneres de manipular tant objectes com materials. Ha reptat la gravetat-l’equilibri no sols el físic si no també el visual a més de la convencionalidad dels suports artístics Treballa amb formes i objectes que podem reconèixer en la nostra quotidianitat, però al moment de relacionar-los amb uns altres arbitràriament, es resignifiquen canviant radicalment la nostra percepció sobre ells.

Dins dels seus premis se subratllen, pertànyer al Sistema Nacional de Creadors de Mèxic 2015-2018 i 2011-2014, Residència en el Centre Banff, FONCA, Alberta Canadà, Residència en el Centre Basilisc, Buenos Aires, l’Argentina, Residència en el Centre Bilbao Art, Bilbao España, Becari del Fons Nacional Per a la Cultura i les Arts (FONCA) 2004 2005, Menció honorífica Segona Biennal Nacional d’Arts Visuals de Yucatán, Premi d’adquisició 3 era. Biennal Pobla De Los Angeles Entre les col·leccions més destacades es troben. Col·lecció Jumex, Hakim, Gelman, Enrique Guerrero, Fundació Bilbao Art, El Museu RISD (de Rhode Island), Museu de la Cancelleria, Universitat Iberoamericana de Pobla, Museu Carrillo Gil, La tallera Siqueiros, Hendrix, Institut de Cultura de Morelos, entre altres.